Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
4 Ιουλίου 2023

«Αστική Θερμονησίδα» - τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Μέχρι να πάρουμε την άδεια ή τις άδειες του καλοκαιριού, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε στις πόλεις της Ελλάδας που τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά «βράζουν» κατά περιόδους.  

Και όταν λέμε «βράζουν», εννοούμε ότι καταγράφουν σοβαρά υψηλές θερμοκρασίες που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τους δύο βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιοχής. Αυτό παρατηρείται λόγω των κτηρίων, των δρόμων και των υποδομών στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, που τείνουν να απορροφούν και να διατηρούν περισσότερη θερμότητα, σε σχέση με άλλες πράσινες περιοχές, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες.  
 
Ένα φαινόμενο που η υπηρεσία για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχει ονομάσει “αστική θερμονησίδα” και που όπως φαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.  

Υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο; 

Με τη δημιουργία περισσότερων πράσινων χώρων δροσιάς και νερού στα αστικά κέντρα το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να εξασθενήσει. Μια προσέγγιση που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συστήνει στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο για το καλό των πολίτων.  

Μέχρι όμως να φτιαχτούν αυτά τα πάρκα εμείς τι κάνουμε; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες στις πόλεις μας;

Ακολουθούν 6 + 1  Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα: 

Αστική Θερμονησίδα
Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις  
Αναζητούμε δροσερούς εσωτερικούς χώρους, όπως κλιματιζόμενα δωμάτια, εμπορικά κέντρα ή δημόσιες εγκαταστάσεις που προσφέρουν δροσιά και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. 
Αστική Θερμονησίδα
Φοράμε κατάλληλα ρούχα   
Φοράμε ελαφριά, ανοιχτά ρούχα που να καλύπτουν το σώμα μας και δεν ξεχνάμε το καπέλο.
Αστική Θερμονησίδα
Χρησιμοποιούμε αντηλιακό  
Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) για να προστατευθούμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες μεγαλύτερης έντασης, συνήθως από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.  
Αστική Θερμονησίδα
Ενυδατωνόμαστε
Πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν υψηλά επίπεδα νερού. 
Αστική Θερμονησίδα
Κρατάμε το σπίτι μας δροσερό
Χρησιμοποιούμε κλιματισμό ή ανεμιστήρες για να διατηρούμε μια δροσερή εσωτερική θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο, ψεκάζουμε το σώμα μας με νερό, κάνουμε συχνά ντουζ ή χρησιμοποιούμε υγρά μαντηλάκια για να δροσίσουμε το δέρμα μας.
Αστική Θερμονησίδα
Αποφεύγουμε την εξαντλητική φυσική άσκηση
Κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, αποφεύγουμε τις δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σωματική άσκηση. Αν χρειάζεται να εργαστούμε ή να γυμναστούμε σε εξωτερικό χώρο, καλύτερα να το κάνουμε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως το πρωί ή το απόγευμα.  
Αστική Θερμονησίδα
Μένουμε ενημερωμένοι
Ενημερωνώμαστε για τις προειδοποιήσεις καύσωνα. Παρακολουθούμε τις προειδοποιήσεις και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών.  
Οι παραπάνω οδηγίες μπορεί να φαίνονται τυπικές είναι όμως καθοριστικής σημασίας για την υγεία μας και την καθημερινότητά μας, ειδικά όταν κάθε καλοκαίρι που περνάει αντιμετωπίζουμε όλο και πιο έντονες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ