Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
24 Φεβρουαρίου 2023

Δραστηριότητες και επαγγέλματα με υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης

Αστική Ευθύνη
Αστική Ευθύνη

Η γνώση είναι καθοριστικό εργαλείο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στην επαγγελματική μας πορεία δε η γνώση είναι απαραίτητη όχι μόνο στο επίπεδο της ανέλιξης και της συνεχούς ανάπτυξης δεξιοτήτων, αλλά και στην αποφυγή κινδύνων, λαθών και παραλείψεων. Κι αυτό γιατί μέσα σε ένα πολυσύνθετο νομικό πλαίσιο, όπως είναι το ελληνικό, είναι πολύ εύκολο, να κάνουμε  εμείς σαν ιδιώτες και επαγγελματίες είτε ένας συνεργάτης ή εργαζόμενός μας κάποιο σφάλμα, το οποίο άθελά μας θα ζημιώσει υλικά και σωματικά κάποιον τρίτο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Αφενός να είμαστε ενήμεροι για το ποιες ευθύνες συνοδεύουν το επάγγελμά μας και αφετέρου να έχουμε ένα “σύμμαχο” που τη δύσκολη ώρα θα μπορέσει να μας καθοδηγήσει σωστά νομικά, να αναλάβει διακανονισμούς και διαδικασίες και ακόμα και να αποζημιώσει αν κληθούμε να πληρώσουμε για τη ζημιά που προκαλέσαμε. 

Ο βασικός κανόνας που ισχύει -  και πρέπει να τον έχουμε πάντα στο μυαλό μας - είναι αυτό που ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο στη χώρα μας: «Όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει». Ειδικά σε κάποιες δραστηριότητες ή επαγγέλματα που το ρίσκο να συμβεί ένα ατύχημα ή ένα λάθος είναι μεγάλο ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης. Προβλέπεται δηλαδή η εκ του νόμου υποχρέωση για ασφαλιστική κάλυψη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις περιπτώσεις με μεγαλύτερη επικινδυνότητα, ο υπαίτιος θα μπορεί να αποζημιώσει και αυτός που έχει υποστεί τη βλάβη θα μπορεί να αποζημιωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της αστικής ευθύνης οχημάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

Και στις 3 περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει με βάση τα ελάχιστα όρια που καθορίζει ο νόμος ασφάλιση για αστική ευθύνη. Το ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης είναι αυτό που θα προστατεύσει την περιουσία του υπαίτιου οδηγού σε ένα ατύχημα κατά το οποίο μπορούν να υπάρξουν από υλικές ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέχρι και αποζημιώσεις που θα φτάσουν σε εξαφήφιο νούμερο όταν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αντίστοιχα, ας σκεφτούμε τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα ατύχημα με σκάφος που θα αφορούσε τραυματισμό ή και θάνατο λουομένων ή σε ένα ατύχημα αεροπλάνου. 

Πέρα από τις περιπτώσεις αυτές υποχρεωτικότητα για την ασφάλιση της αστικής ευθύνης υπάρχει και σε μία σειρά επαγγελμάτων.  Σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες υπάρχουν επαγγέλματα που είναι υποχρεωτική η εν λόγω κάλυψη ωστόσο από χώρα σε χώρα υπάρχουν αρκετές  διαφοροποιήσεις.  

Αστική Ευθύνη

Στην Ελλάδα οφείλουν να έχουν ασφάλιση αστικής ευθύνης:

  1. Δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  2. Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές
  3. Όσοι φορείς έχουν υδατοδρόμια  για κινδύνους από τη λειτουργία του υδατοδρομίου
  4. Διαχειριστές αφερεγγυότητας
  5. Εταιρείες κλινικών ερευνών
  6. Χειριστές drones: Υποχρεωτική είναι η ασφάλιση ευθύνης έναντι τρίτων για όποιον εκμεταλλεύεται, χειρίζεται και έχει στην κατοχή του drone α) της Α2 «ανοικτής» κατηγορίας, της «Ειδικής» και της «Πιστοποιημένης» κατηγορίας β) αλλά και κάθε κατηγορίας σε περίπτωση χρήσης ΣμηΕΑ για επαγγελματικούς σκοπούς
  7. Διοργανωτές ή πωλητές οργανωμένων ταξιδιών
  8. Εταιρείες καταδύσεων
  9. Διαχειριστές και μεταφορείς αποβλήτων: Στη λογική του “ο ρυπαίνων πληρώνει” στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί και υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για τις εταιρείες και τους επαγγελματίες που διαχειρίζονται, μεταφέρουν και αποθηκεύουν επικίνδυνα ή μη επικίνδυνα απόβλητα. Από την υποχρέωση ασφάλισης εξαιρούνται οι Ο.Τ.Α.
Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης αποτελεί την ώρα που ο κίνδυνος γίνει πραγματικότητα “δίχτυ” ασφαλείας για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Για αυτό και ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης έχουν και πολλοί επαγγελματίες παρόλο που δεν τους υποχρεώνει ο νόμος, όπως για παράδειγμα οι γιατροί που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με υπέρογκες αποζημιώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη κάλυψη έχει αποδειχτεί σωτήρια σε αναρίθμητες περιπτώσεις. 



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ