Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
24 Φεβρουαρίου 2022

Η μόδα των Podcasts ως εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας

Τεχνολογία
Τα podcasts ξεκίνησαν ως η νέα μόδα επικοινωνίας και ενημέρωσης στο χώρο του διαδικτύου. Στη χώρα μας ήρθαν στην επικαιρότητα το 2020 εν μέσω της πανδημίας, όταν στο Ελληνικό Internet έκανε την εμφάνισή της η εφαρμογή «clubhouse», ένα νέου τύπου κοινωνικό μέσο, όπου άνθρωποι από κάθε μέρος του πλανήτη μπορούν να μιλούν, να λένε ιστορίες, να αναπτύσσουν ιδέες και να συναντούν ενδιαφέροντα νέα άτομα.

Ουσιαστικά, το clubhouse επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν μεταξύ τους ή απλώς να γίνονται ακροατές ζωντανών ομιλιών. Συνδυάζει στοιχεία από τα chatrooms και τα live podcasts και αποτελεί μία εξαιρετική πλατφόρμα συζήτησης και συνδιαλλαγής για διαφόρων ειδών ζητήματα, δημόσιου, πολιτικού, αλλά και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Και μπορεί η συγκεκριμένη τεχνολογία να μην είναι καινούργια, μιας και podcasts υπήρχαν, όμως αυτή η νέα προσέγγιση που της δόθηκε μέσω του διαδικτύου την έκανε ξανά θελκτική προς τον κόσμο ο οποίος την αγκάλιασε ως εναλλακτική πηγή ενημέρωσης και επικοινωνίας. 
Ασφάλεια Ποιότητα Ζωής
Τι είναι όμως τα podcasts;  
Τα podcasts δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παλιά cd ή τις ακόμα παλιότερες κασέτες που ακούγαμε στο πανεπιστήμιο με ηχητικές διαλέξεις του καθηγητή μας ή όταν θέλαμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα οδηγώντας στο αυτοκίνητο. Podcast σημαίνει «φωνητικό κείμενο» ενώ podcaster είναι αυτός που ηχογραφεί και δημιουργεί τα «φωνητικά κείμενα» τα οποία μπορούν να ποικίλουν από εκπαιδευτικό, ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό περιεχόμενο. 
Ασφάλεια Ποιότητα Ζωής
Γιατί ελπίζουμε να μείνουν;  
Τα podcasts θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εξέλιξη του ράδιο. Ο κάθε podcaster ξεχωρίζει με τη δική του φωνή, με τη δική του ξεχωριστή χροιά και ζωντάνια στα λεγόμενά του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο δεσμό με τον ακροατή. Επίσης, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές επικοινωνίας και μέσα ενημέρωσης τα podcasts «βολεύουν» καθώς μπορούμε να τα παρακολουθούμε χωρίς να εστιάζουμε 100% την προσοχή μας σε αυτά (αν δεν το επιθυμούμε). Μπορούμε δηλαδή να λαμβάνουμε την πληροφορία που θέλουμε ενώ παράλληλα κάνουμε κάτι άλλο είτε αυτό είναι περπάτημα, γυμναστική, δουλειές του σπιτιού, μαστορέματα ακόμα και οδήγηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν μας αποσπά την προσοχή (όπως το ράδιο). 
Ασφάλεια Ποιότητα Ζωής
Από που μπορώ να ακούσω podcasts;
Πλέον τα περισσότερα, αν όχι όλα τα μεγάλα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας χρησιμοποιούν στα άρθρα τους και podcasts για να μας ενημερώσουν με τους δημοσιογράφους τους συνήθως να σχολιάζουν την επικαιρότητα. Το ίδιο μοντέλο έχουν υιοθετήσει και κωμικοί, ηθοποιοί, youtubers, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και όποια άλλη ειδικότητα μπορούμε να φανταστούμε προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί μας. Υπηρεσίες streaming μουσικής και video όπως το spotify, το apple music και το youtube φιλοξενούν όλους τους podcasters στις πλατφόρμες τους ενώ υπάρχει και η ελληνική πρόταση για όλων των ειδών τα Podcasts που λέγεται «pod», μέσα από την οποία μπορούμε να ακούσουμε τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις συμβουλές των podcasters της σελίδας.  
Ασφάλεια Ποιότητα Ζωής
Πως μπορώ να φτιάξω το δικό μου podcast; 
Στο τεχνικό κομμάτι, για να φτιάξουμε το δικό μας podcast θα χρειαστούμε ένα καλό μικρόφωνο και ένα φίλτρο για να ακούγεται καθαρά η φωνή μας. Στο παραγωγικό κομμάτι χρειαζόμαστε μια εφαρμογή επεξεργασίας της ηχογράφησής μας και τέλος θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε λογαριασμό σε πλατφόρμα, η οποία θα δημοσιεύσει την ηχογράφηση και θα την κάνει διαθέσιμη προς κοινοποίηση σε άλλες σελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικά γνωστά εργαλεία για τα παραπάνω βήματα είναι το audacity για επεξεργασία και το soundcloud για τη δημιουργία λογαριασμού.   


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ