Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
1 Αυγούστου 2023

Παραδοσιακές νοστιμιές που αξίζει να δοκιμάσετε σε ελληνικά νησιά

Ιδιωτική Ασφάλιση
Χρήσιμες Συμβουλές
Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν μόνο όμορφα τοπία, μοναδικές παραλίες και νυχτερινή ζωή. Έχουν και ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα, που προέρχεται από την ιστορία τους και τις πρώτες ύλες που παίρνουν από τη γη και τη θάλασσα τους. Αν βρεθείτε αυτό το καλοκαίρι σε ένα ελληνικό νησί μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους τοπικούς μεζέδες και να γευτείτε την εξαιρετική ποιότητα των νησιωτικών προϊόντων. 

Αμέτρητα πιάτα, με συχνά περίεργα ονόματα, συνταγές με παραδοσιακά φαγητά, με φρέσκα ψάρια, τοπικά τυριά και κρέατα, ελαιόλαδο, μοναδικά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, φρούτα και λαχανικά ξεχωρίζουν για την μοναδική τους γεύση. 

Ο κατάλογος με τις παραδοσιακές νοστιμιές. Εμείς μπορούμε να σας δώσουμε ενδεικτικά μόνο “μία γεύση”: 

Παστιτσάδα Κέρκυρας
Θεωρείται ως η βασική παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας και σερβίρεται σε γιορτές και εκδηλώσεις. Η παστιτσάδα είναι ένα ξεχωριστό κοκκινιστό με μυρωδικά όπως κανέλα, δάφνη, μοσχοκάρυδο και παραδοσιακά γίνεται με κόκκορα αλλά υπάρχει και παραλλαγή με το μοσχάρι. Οι παραδοσιακοί μάγειρες χρησιμοποιούν ένα μίγμα από μπαχαρικά, που λέγεται Σπετσιερικό και έχει τις ρίζες του στην αντίστοιχη ιταλική λέξη που σημαίνει φαρμακοποιός.  

Κοτόπουλο τσερέπα από την Ιθάκη
Η τσερέπα είναι πήλινη γάστρα. Αφού προετοιμαστεί το κοτόπουλο σ' ένα μεταλλικό ταψί με πατάτες και μυρωδικά μετά σκεπάζεται από πάνω για ομοιόμορφο ψήσιμο στα κάρβουνα.  

Λαδένια από την Κίμωλο
Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη Λαδένια, μία “ανοιχτή” πίτα,  ένα μοναδικό, καθαρά Κιμωλιάτικο προϊόν από ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Υπάρχει και η τυρένια, επίσης ανοιχτή πίτα με τυρί. 

Λούζα, λουκάνικα και κοπανιστή στη Μύκονο
Μπορεί η Μύκονος να είναι το πιο κοσμοπολίτικο ελληνικό νησί έχει όμως και παραδοσιακή κουζίνα που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Τα πιο γνωστά είναι τα παραδοσιακά λουκάνικα της, το τυρί κοπανιστή με αλειφώδη υφή και πικάντικη γεύση και η Λούζα. Η Λούζα είναι μεζές που θα βρείτε σε πολλές παραλλαγές συνήθως από ντόπιο χοιρινό. 

Θερμιώτικη τυρόπιτα από την Κύθνο
Η πιο ξακουστή πίτα της Κύθνου είναι η θερμιώτικη τυρόπιτα, ενώ περίφημα παραδοσιακά πιάτα θεωρούνται και το σφουγγάτο που εδώ είναι ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ και γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό μαλακό τυρί, καθώς και το κοκκινιστό παραδοσιακό κοκκινιστό κρέας με πατάτες. 

Πατατάτο στην Αμοργό
Φτιάχνεται από κατσικίσιο κρέας και πατάτες, αλλά όχι στο φούρνο, στην κατσαρόλα. Σερβίρεται επίσης στα πανηγύρια με τις γυναίκες να το έχουν σιγομαγειρέψει σε καζάνια. Η Αμοργός έχει και  φάβα η οποία προέρχεται από την ποικιλία κατσούνι. 

Ξεχωριστά πιάτα από την Κρήτη
Η κουζίνα της Κρήτης φημίζεται για το γαμοπίλαφο, που είναι ρύζι το οποίο έχει μαγειρευτεί σε ζωμό από γίδα, τη σφακιανή πίτα που έχει λεπτή ζύμη και μαλακό τυρί και συνδυάζεται με μέλι, το αντικριστό που είναι κομμάτια κρέατος που στερεώνονται σε βέργες γύρω από τη φωτιά και σιγοψήνονται, οι χοχλιοί στο τηγάνι ή γιαχνί, σταμναγκάθι με αυγά στο τηγάνι και μαραθόπιτα. 

Φάβα Σαντορίνης
Η γνωστή φάβα της Σαντορίνης, από τα πιο εκλεκτά τοπικά προιόντα του νησιού, βρίσκεται σε διάφορες εκδοχές από την κλασική συνταγή μέχρι και σε πιο ιδιαίτερες γκουρμέ απολαύσεις. Όπως και να την προτιμάτε... δοκιμάστε τη.   

«Καλόγερος» Νάξου 
Ο “καλόγερος” της Νάξου είναι μελιτζάνα με μοσχαράκι, φέτα, κίτρινο τυρί ντομάτα και κανέλα. Άλλα παραδοσιακά πιάτα είναι η “ζώλα” με κατσικίσιο κρέας, ο μελανίτης κόκορας που είναι κοκκινιστός κόκορας με κανέλα σερβιρισμένο με μακαρόνια, καθώς και το πατούδο ή μπατούδο που είναι αρνάκι με μυρωδικά.  

«Γούνες» και «καράβολοι» στην Πάρο
Η Παριανή κουζίνα έχει παράδοση στα λιαστά ψάρια, για αυτό και ένα από τα κλασικά πιάτα του νησιού είναι οι “γούνες”, συνήθως κολιοί, που ψήνονται μία ολόκληρη μέρα στον ήλιο και μετά στα κάρβουνα με λαδολέμονο και μαϊντανό. Γνωστοί είναι και οι καράβολοι, οι γνωστοί κοχλιοί, που σερβίρονται με πιλάφι. 

Φλάουνες, μπακαλιάρος κοκκινιστός και σκορδολάζανα Μήλου
Βασικό συστατικό στη μαγειρική της Μήλου είναι ο λεγόμενος “πελτές”, ο χυμός της τομάτας, ο οποίος μετά την αφαίρεση της φλούδας και των σπόρων ξηραίνεται στον ήλιο και διατηρείται με λάδι. Γνωστές συνταγές είναι οι φλάουνες, πίτες με διάφορα χόρτα, ο κοκκινιστός μπακαλιάρος με μακαρόνια και ταλιατέλες με σκορδαλιά και μηλέικο πελτέ.   

Κρασοτύρι από την Κω
Το κρασοτύρι είναι ο πιο γνωστός μεζές του νησιού καθώς αποτελεί τυρί που ωριμάζει για ένα μήνα σε οινολάσπη. 

Μακαρούνες με σιτάκα και Ντουρμάες στην Κάσο
Οι μακαρούνες με σιτάκα, έχουν ένα παραδοσιακό κρεμώδες τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια και οι ντουρμάες είναι μικρά ντολμαδάκια με γέμιση από κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, ντομάτα, βούτυρο και μπαχαρικά. 

Σε όποιο προορισμό καλοκαιρινό και αν καταλήξετε θα έχετε αναμφίβολα πολλές επιλογές. Εμείς αυτό που μπορούμε να σας ευχηθούμε είναι καλές διακοπές με... όρεξη και μέτρο. 
 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ